Tip: wil je ook een sierlijke citroenkrul maken bij je Scroppino? Gebruik dan een scherpe peeler. Maak een sliert van de zest van de citroen van min 5 cm. Krul deze om een rietje en laat deze nu opstijven in de vriezer. Na 10 min heb je een mooie sierkrul voor je Scroppino.

Sgroppare
De Scroppino, soms ook geschreven als Sgroppino, komt oorspronkelijk uit Venetië en is afgeleid van sgroppare (opkloppen). Dit verwijst naar de oorspronkelijke bereidingswijze waarbij de Scroppino met een garde werd opgeklopt. Het is een stuk makkelijker en sneller om een blender te gebruiken. Maar maak niet meer dan 2 scroppino’s tegelijkertijd in de blender. Want bij te grote hoeveelheid prosecco gaat je blender overlopen en wordt je keuken een puinhoop. En dat wil je niet, zeker niet als je gasten hebt…
Scroppino: lekker feestelijk
Deze elegante Italiaanse cocktail is ideaal bij een feestelijk diner en past perfect bij bijvoorbeeld kerst of pasen. Dien het drankje op als tussengerechtje om even bij te komen van het voorgerecht en jezelf wat tijd te gunnen voor het hoofdgerecht. Of juist als afsluiting voor het kopje koffie. Je kan de smaak zo aanpassen zodat deze ook goed aansluit bij je hele menu. Bijvoorbeeld de Aardbeien Scroppino of juist de Limoncello Scroppino. In beide gevallen heel populair en zeer geliefd bij je gasten! Voor de kerst hebben we zelfs een mooie winterese variant gemaakt: de Winter Scroppino. Qua ingrediënten lijkt het ook wel op de spoom. Een populair drankje met sortbetijs en prosecco dat gedronken wordt tijdens kerst.
- Glas Champagneglas
- Smaak Fris, Zuur
- Bereiding Makkelijk
- Sterkte Gemiddeld
- Vodka 20 ml
- Prosecco 30 ml
- Citroensorbet ijs 2 bolletjes
- barmaatje
- blender
- Gebruik voor deze cocktail een blender.
- Voeg 2 bolletjes citroenijs (per glas) toe in de blender. Hierdoor krijgt de cocktail haar herkenbare volle structuur en zachte smaak.
- Voeg 20 ml vodka en 30 ml prosecco toe in de blender. Niet te veel prosecco want bij te veel prosecco verdwijnt de volle structuur van het ijs en gaat de prosecco overheersen. en blend ze tot een luchtig en schuimend geheel.
- Blenden tot je een mooi vloeibaar geheel krijgt.
- Voor het uitschenken even proeven met een rietje of de smaak en structuur van je cocktail goed is. Als het goed is heb je een wat vollere structuur van de citroensorbetijs en een licht bruisje van de prosecco. De vodka geeft wat body aan je cocktail.
- Je schenkt de cocktail uit in gekoelde champagne- of martiniglazen. Omdat het lichtbruisend is een champagneglas mijn favoriet maar je ziet de Scroppino ook vaak in een martiniglas.
- Als garnering maak je een elegante citroenkrul. Te veel gedoe? Garneer dan met een citroenschijfje of met framboosje of aalbesjes.
Tijd8minuten Aantal1cocktail Ingrediënten
benodigdheden
| Instructies
|