Menu Sluiten

Cocktailglazen

Bij een lekkere cocktail hoort het juiste cocktailglas. Cocktailglazen heb je in veel verschillende soorten en maten. Daar is allemaal over nagedacht, want de herkenbare vormen zijn niet alleen mooi, maar hebben ook een duidelijke functie. Is het wel of geen bruisende cocktail, manier van bereiden, hoort er wel of geen ijs in het cocktailglas, veel of weinig alcohol in de cocktail en de hoeveelheid drank. Allemaal factoren die van invloed zijn op de keuze van het glas.

Wij krijgen vaak vragen over de glazen die we op onze site gebruiken voor cocktails. In deze infographic zetten we de belangrijkste soorten cocktailglazen even op een rijtje in deze infographic.

Martini cocktailglas

Omschrijving: veruit het meest bekende cocktailglas is het old fashioned Martiniglas. Elegant glas dat lekker in de hand ligt. Door het statief wordt je hand niet koud en je cocktail niet warm. Dit is een dun glas, dus geen ijs in gebruiken. Cocktails worden dan ook uit een shaker geschonken in dit glas. Let op: dit glas lijkt klein qua inhoud, maar schijn bedriegt. Vanwege de brede V-shape gaat hier meer in dan je denkt!

Margarita cocktailglas

Omschrijving: Mexicaanse zusje van het Martini glas. Typisch aan dit glas is de ronde sombrero vorm en het reservoir. Handig voor cocktails die je maakt met ijs. Zoals de Frozen Margarita of de Frozen Daiquiri.

Hurricane cocktailglas

Omschrijving: Het Hurricane of Sling cocktailglas is grootst in zowel vorm als inhoud. Een cocktail die je opgediend krijgt in dit cocktailglas ben je wel even mee zoet! Hier worden voornamelijk zoete cocktails in opgediend met veel ijs en een lager percentage alcohol.

  • Vorm: Groot uitlopend glas met mooie bolling onderin op klein statief
  • Inhoud: 40 – 70 cl
  • Bekende cocktails: Pina Colada, Singapore Sling

Tumbler cocktailglas

Omschrijving: De Tumbler ook wel bekend als whiskeyglas is een stoer mannelijk glas. Ideaal voor een cocktail on the rocks of een sour cocktail.

Flute of champagneglas

Omschrijving: Cocktails die bereid worden met champagne of prosecco drink je uit een flute oftewel champagneglas. Vanwege de vorm van het glas behoud je het bruiseffect het langst omdat de bubbels alleen in een rechte stroom naar boven kunnen.

  • Vorm: Slank licht uitlopend glas op statief
  • Inhoud: 15 – 25 cl
  • Bekende cocktails: Mojito Royal, Kir Royal en de Pornstar Royal. Zie ook onze blog met champagne cocktails

Highball of longdrink cocktailglas

Omschrijving: Het highball of longdrink cocktailglas heeft een smalle taille en is daarmee zeer geschikt voor cocktails gestirred met bruisende frisdrank erin. Vanwege de hoge en slanke vorm kunnen de bubbels alleen naar boven. Ideaal glas voor een Long Island Ice Tea of een Tom Collins.
Bij dit glas geldt: hoe slanker hoe mooier.

Tiki cocktailglas

Omschrijving: Schitterend exotisch glas. Hier worden tropische tiki cocktails in opgediend zoals de Mai Tai.

  • Vorm: Rond en breed uitlopend bekerglas vaak met een afbeelding
  • Inhoud: 40 – 70 cl
  • Bekende cocktails: Mai Tai

Shotglas

Omschrijving: een shot moet je in 1 keer achter over kunnen slaan. Dit kan het beste uit een klein compact glas.

Deel bericht

Share on facebook
Share on pinterest
Share on print
Share on email